top of page
  • Yazarın fotoğrafıİlhan Demir

Yapay Zeka; Dijital Reklam Endüstrisi'nin Devrimi Olabilir mi?

Güncelleme tarihi: 8 Ağu 2018


Geçtiğimiz hafta IAB Avrupa, Xaxis ile yürüttüğü "The Understanding the Current and Future Impact of Artificial Intelligence" Araştırması'nın sonuçlarını yayınladı.


31 farklı ülkeden 1000'e yakın ajans, reklamveren, yayıncı ve ad tech firması çalışanının katıldığı anket; Yapay Zeka'nın Dijital Pazarlama sektörüne yönelik mevcut ve gelecek etkilerini anlamak adına ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.


Araştırmaya katılanların %47'sinin 6 seneden fazla, %22'sinin 4-5 sene, %18'inin 1-3 sene, %13'ünün ise 1 seneden az süreyle Dijital Reklamcılık sektöründe çalışır durumda olması ise anketin güvenirliğini artırıyor.


Araştırmadan çıkan sonuçlara göre;

  • Yapay Zeka'nın Dijital reklam alanında kullanılması adına önemli gelişmeler yaşandığını ancak gidilecek daha çok yolun olduğunu söylemek mümkün. Ankete katılan yayıncıların %44'ü, reklamverenlerin %34'ü, ajansların %17'si, ad tech firmalarının da %24'ünün Yapay Zeka'yı henüz operasyonlarında kullanmadığını görüyoruz.

  • İş verimini artırmak, hedef kitlenin daha iyi tanımlanmasını sağlamak ve rekabet avantajını artırmak; Yapay Zeka'nın sektör profesyonelleri tarafından en çok kullanılan alanlar.

  • Ajansların büyük bir çoğunluğu (%43) Yapay Zeka'yı medya satın alımlarında efektif bir şekilde kullanıyor.

  • Ad tech firmalarının %54'ü Yapay Zeka kullanımının kendi işlerinde rekabet avantajı sağladığı dile getiriyor.

  • Ankete katılan reklamveren ve yayıncıların %30'u Yapay Zeka'yı anlama ve işlerinde uygulama konusunda tereddüt yaşıyor.

Robotların insanların yerini alacağı konusu son yıllarda en çok endişe duyulan konulardan biri. Ankete katılan profesyoneller bu konuda da önemli geri bildirimlerde bulunmuş. Buna göre;

  • Katılımcıların büyük çoğunluğu (%62) Yapay Zeka'yı, tekrarlı işlere harcanan zamanın stratejik kararların alınmasında kullanabilecek olması açısından önemli bir fırsat olarak görüyor. Yine aynı şekilde %59'u Yapay Zeka'nın karar vermede kullanmak üzere daha tutarlı veriye erişim sağlama konusunda yararlı olacağına inanıyor.

  • %22'si Yapay Zeka'nın sektöre olumlu gelişmeler getireceğinden umutlu fakat henüz kendi çalışma hayatlarını nasıl etkileyeceği konusunda bilgi sahibi değil.

  • Yapay Zeka'yı kendi kariyerleri açısından tehdit olarak gören kişilerin oranı ise %5.

  • Katılımcıların %75'inden fazlası Yapay Zeka'yı bir sonraki Sanayi Devrimi olarak görüyor ve Yapay Zeka uygulamalarının işletmeleri rakiplerinden ayrıştıracağına inanıyor.

Araştırma sonuçlarına sektörel bazda bakıldığında bu etkinin gerçekleşmesi için reklamveren ve yayıncıların, Yapay Zeka'nın kendi çalışma alanlarında nasıl kullanabileceğine yönelik farkındalıklarının artması gerektiği ön plana çıkıyor.


Genel olarak, sektör profesyonellerinin Yapay Zeka'nın sunduğu avantajlardan haberdar ve gelecekte sektöre büyük katkı sağlayacağından umutlu oldukları göze çarpıyor. Bireysel olarak da çalışma hayatlarına yönelik tehditten ziyade fırsat getireceğine inanmaları önümüzdeki yıllarda bu yönde yaşanacak olumlu gelişmeleri hızlandıracağını gösteriyor.


Raporun sonunda yer alan Amazon.com CEO'su Jeff Bezos'un "It's hard to overstate how big of an impact AI is going to have on society over the next 20 years" sözünde de belirtildiği gibi önümüzdeki yıllarda yaşamımızın her alanında Yapay Zeka'nın etkilerini görecek olmamız kaçınılmaz.


Araştırmanın tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.iabeurope.eu/all-news/press-releases/artificial-intelligence-is-the-next-industrial-revolution-according-to-the-digital-advertising-industry/


74 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page