top of page
  • Yazarın fotoğrafıİlhan Demir

Dijital'de İşe Alım İçin En Önemli Engeller Neler?


Dijital'de İşe Alım İçin En Önemli Engel, Yetenekli Eleman Eksikliği


IAB Avrupa Eğitim Yürütme Komitesi tarafından bu yıl ikincisi hazırlanan “Dijital’de İnsan Kaynağı Raporu” yayınlandı. Rapora göre en önemli sorun sektördeki yetenek açığı ve kalifiye eleman eksikliği.


“İşe Alınacak Adayların Maaş Beklentisi Çok Yüksek"

Rapor Dijital'de işe alım için en önemli engelleri şu şekilde ortaya koyuyor:

  • Yetenekli ve yetkin elemen eksikliği (%75)

  • Yüksek maaş beklentileri (%54)

  • Adayların başvurdukları pozisyonun tanımını yanlış algılaması (%32)

  • Adayların başvurdukları pozisyonun kendileri için uygunluğunu, işin gerektirdiği donanıma sahip olmak açısından yanlış değerlendirmesi (%29)

Rapor, şirket içi eğitimlere katılanların oranının istenilen düzeyde olmadığını da ortaya koydu. Ankete katılan az kıdemli ya da kıdemli çalışanlara göre şirketlerindeki pozisyonların sadece yüzde 30’undan azı son bir yılda eğitimlere katıldığını belirtiyor.


“Geleneksel eğitim sistemi Dijital'e eleman yetiştirme konusunda yetersiz"

Dijital İnsan Kaynağı 2019 Raporu öğrencilerin üniversitede aldıkları eğitimlerin Dijital Pazarlama İletişimi sektörü için eleman yetiştirme konusunda yetersiz kaldığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Öğrenciler ve yeni mezunlar bu eksiklerini sektörel kuruluşların düzenlediği eğitim programlarına katılarak tamamlamaya çalışıyor. Ancak Dijital'de çalışmanın gerektirdiği yetenekleri edinmek de tek başına yeterli olmayabiliyor. Gerçekleştirdiğimiz eğitimlerden gözlemlerim şu şekilde:

  • Networking: Eğitimlere gelen konuklar katılımcılar için büyük fırsat oluşturuyor. Birebir iletişim sayesinde staj, iş konularında destek alabilirken, kendi iş fikirleri konusunda da ilham edinebiliyor.

  • Deneyim şart: Hızla büyüyen bu sektöre eleman yetiştirmek de büyük bir hız gerektiriyor. Mezun olup bir an önce işe başlamak isteyen adayların staj dönemlerini üniversite eğitimleri sırasında atlatmaları büyük avantaj. Bu nedenle derslerin yanı sıra sektörel etkinliklere katılan ve mümkün olduğunca uzun stajlar yapan adayların birkaç adım öne çıkmaları sürpriz olmuyor.

  • İnat vs. Sabır: Rekabetin ve arayışın çok olduğu sektörde ne yazık ki başlangıç maaşlarının beklenen seviyede olmaması adaylar için caydırıcı olabiliyor. En azından ilk girişte daha gerçekçi beklentilere sahip olmak aday için süreci hızlandırabilir. Bu nedenle başlangıç dönemini kendine yatırım olarak görüp performansa önem vermek hedeflere ulaşmada büyük rol oynuyor. Ancak mücadelenin ve rekabetin her gün devam ettiğini de unutmamak gerekiyor.

  • İletişim Önemli Ama...: Özellikle son 1-2 yıldır Whatsapp üzerinden gönderilen CV'lerde ciddi bir artış görülüyor:) Whatsapp ve diğer sosyal mecralar kişinin kendini hatırlatması için uygun gözükse de, başvuruların derdini iyi anlatan derli toplu bir e-mail ile yapılması ilk izlenim açısından oldukça önemli.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

74 görüntüleme0 yorum
bottom of page